Geplaatst op May 21, 2014 | Geen reacties

Geen bedrijf doet niets meer aan duurzaamheid. Iedere branche kent inmiddels zijn eigen voorwaarden, eisen en keurmerken. En hoewel duurzaamheid  een lege huls kan zijn, lijkt het een positieve ontwikkeling dat bedrijven niet uitsluitend meer kijken naar winst op korte termijn maar ook maatschappelijk zijn geworden en een lange termijn visie hebben.  Ook al is het ene duurzame bedrijf en stuk duurzamer dan het andere (duurzame) bedrijf.

Een paar voorbeelden van duurzame toepassingen in branches waar het misschien niet zo voor de hand ligt.

Duurzaam vermogensbeheer

Duurzaam beleggen is tegenwoordig uitgegroeid tot een belangrijke vorm van vermogensbeheer. Het concept is niet meer zozeer gebaseerd op idealen en ethiek, maar meer op duidelijke inzichten en transparantie. Duurzaamheid heeft hier minder met het milieu te maken zo op het eerste oog.

De duurzame beleggingsstrategieën van tegenwoordig spelen in op 3 grote trends: bevolkingsgroei, schaarste en klimaatverandering.  Een misvatting, volgens beleggers, is dat duurzaam beleggen een lager rendement oplevert.

Hoewel vrijwel alle beleggers zich focussen op de ESG-factoren (environment, society en corporate governance), richten zij zich hierbij wel op de financiële issues en niet op de politieke. Duurzaam beleggen draait nog steeds op rendement. In Nederland is vermogensbeheerder Fundix een mooi voorbeeld van een duurzame belegger.

Duurzame afvalverwerking

Ieder mens produceert afval en dit afval moet zo goed mogelijk verwerkt worden. Hoe minder schadelijk afval er overblijft, hoe duurzamer we omgaan met het milieu. Een duurzame vorm van afvalverwerking heeft direct betrekking op het milieu.

Afval (en bedrijfsafval) moet gescheiden worden ingezameld. Papier bij papier en plastic bij plastic. Belangrijker is nog om zwaar schadelijk afval juist in te zamelen, denk aan chemisch afval. Afval dat hergebruikt kan worden, moet uiteraard een tweede (en derde) leven krijgen. Zo wordt minder geproduceerd en ontstaat er dus minder afval. Afval dat niet hergebruikt kan worden, wordt verbrand. Dit om er simpelweg vanaf te komen.

Een nieuwe duurzame trend is energie opwekken uit afval. Niet recyclebaar afval wordt verbrand in energieafvalcentrales om er vervolgens energie mee op te wekken. Deze energie kan direct op het elektriciteitsnet worden ingezet. Dit levert een win-win-win situatie op; minder afval, energie en veel minder CO2 uitstoot vergeleken met energie uit fossiele brandstoffen.

Duurzaam auto huren

Hoewel auto rijden nooit zo duurzaam kan worden als fietsen of de trein, wordt ook hier gewerkt aan een mindere belasting van het milieu. Elektrisch (of hybride) rijden is een mooie manier om minder CO2 uit te stoten. Maar voor mensen die weinig auto rijden, kan huren een oplossing bieden. Auto eruit en er eentje huren zodra dit nodig is. Huren is milieubewust.

Autoverhuurder Borent is zo’n bedrijf dat op deze manier gaat voor duurzaamheid. Een auto huren kan voor sommigen economisch nuttig zijn. Moet je een keer in de week een auto hebben, huur dan. Dit is goed voor de portemonnee. Maar het is altijd goed voor het milieu. Minder auto’s = minder CO2 uitstoot.

 

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de PR van een bedrijf. MVO is hot en een fantastisch reclamemiddel. Let er wel op dat MVO of duurzaamheid ook misleidend gebruikt kunnen worden. Tal van bedrijven richten zich puur op korte termijn winsten om de buitenwereld wijs te maken dat ze duurzaam zijn…