Geplaatst op May 11, 2016 | Geen reacties

Vorige maand werd aan Nederland de nieuwe schijf van vijf gepresenteerd. De vorige herziening stamde al weer uit 2004, dus het Voedingscentrum – de opsteller van de schijf van vijf – vond het hoog tijd worden om deze te actualiseren. En niet geheel onterecht, zo bleek, want er zijn inderdaad significante vernieuwde inzichten in de nieuwe schijf verwerkt.

Grootste aanpassingen

Wie hoorde dit niet bijna dagelijks van zijn moeder? Toch is dit advies in 2016 niet helemaal adequaat meer. In de schijf van vijf wordt dit genuanceerd en het advies is nu om 250 gram groenten te eten. Twee stuks fruit is nog steeds prima, maar dan niet geperst in de vorm van een smoothie. Waar in 2004 vruchtensap nog werd geadviseerd, vertellen vernieuwde inzichten nu dat fruit in ongeperste vorm gezonder is.

Verder wordt er meer accent gelegd op het eten van noten en peulvruchten en is het advies van twee keer vis per week teruggebracht naar één keer per week.

Groene of zwarte thee is uitstekend, terwijl koffie in mate moet worden geconsumeerd.

Duurzaamheid

Tot zover de aanpassingen die een gezonder leven zouden moeten voortbrengen – waar ik overigens niet aan twijfel -, maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van deze schijf. Maakt de nieuwe schijf de wereld ook een beetje gezonder? Met andere woorden: hoe staat het met de duurzaamheid van de nieuwe schijf en noopt het ons tot een zuiniger leven – iets dat belangrijker en belangrijker wordt?

Minder vlees, meer plantaardig

De nieuwe schijf adviseert concreet over de wekelijkse hoeveelheid vlees en stelt daar voor het eerst een maximum aan. Zoals bekend trekt de productie van vlees een grote wissel op ons milieu, waarmee we constateren dat dit advies dus zorgt voor meer duurzaamheid. Mooi!

Hand in hand met het advies om minder vlees te eten, gaat overigens het advies om meer plantaardig te eten en ook dat is winst op het gebied van duurzaamheid.

Tot slot is ook het advies van thee – en in mindere mate koffie – goed voor het milieu. Dit gaat samen met een advies of geen (of weinig) frisdrank te drinken en ook geperste vruchtensappen zijn uit de schijf verwijderd. De productie van thee en koffie hebben een lagere milieudruk dan frisdranken smoothies, dus ook dat is winst.

Al met is de nieuwe schijf dus flink verduurzaamd. Niet alleen is het gezond voor de individuele mens, maar het komt dus ook onze planeet, en dus mens als soort, ten goede!

Laat een reactie achter